• Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd
  nicht geseht

  maleisie project kinderenHulpproject in Maleisië

  Longhouse project op Borneo

  MaleisiëKids ondersteunt in Borneo het dorpje Menangkin in het binnenland van Sarawak. In Menangkin wonen de Iban, een lokale bevolkingsgroep in Sarawak. De Iban wonen in longhouses op de laagvlakten langs de rivieren. Een longhouse vormt het middelpunt van het gemeenschapsleven in het dorp. Iedereen uit het dorp woont in de longhouse; er wordt samen gegeten, gespeeld en geleefd. In Menangkin leefden de dorpsbewoners ook in een longhouse, totdat een alles vernietigende brand de hele longhouse verwoestte. Hierdoor wonen alle gezinnen nu in kleine houten hutjes. De hygiëne in deze hutjes is erg slecht en er is geen sanitair aanwezig. Het zijn arme families die leven van de kostgrondjes waar ze rijst, peper en rubberplantages onderhouden. Wij bouwen samen met onze lokale agent Borneo Adventure een longhouse in Menangkin, zodat alle dorpsbewoners weer een normaal dak boven het hoofd hebben.

   

  Hulpproject MaleisiëKidsDe dorpsbewoners van Menangkin

  In Menangkin wonen 6 families in grote armoede, waaronder 3 weduwes met jonge kinderen en 2 families waarvan de vader en dochter geestelijk gehandicapt zijn. Een aantal kinderen gaan naar school, maar er zijn ook kinderen die thuisblijven om hun alleenstaande moeder of gehandicapte vader te helpen. De hutjes waarin de dorpsbewoners nu wonen, bestaan uit houten planken en een golfplaten dak zonder enige sanitaire voorzieningen. Gevolgen van deze leefomstandigheden zijn dat de kinderen uit het dorp snel ziek worden. Hier komt nog bij de dat de leefomstandigheden van de Iban in Sarawak de laatste tientallen jaren sterk is verslechterd door houtkap van het regenwoud en uitbreiding van palmolieplantages.

  Het project in Menangkin wordt geleid door Emong, een medewerker van Borneo Adventure. Hij is opgegroeid in Menangkin en bezoekt nog regelmatig zijn ouders in het dorp. Hij heeft samen met zijn broers en zussen het geluk gehad om, als enigen uit het dorp, naar de universiteit te gaan. Hij hoopt door middel van dit project dit ook te bereiken voor de volgende generaties uit zijn dorp. Hij gelooft dat de basisvoorzieningen zoals een dak boven het hoofd en goede sanitaire voorzieningen de basis zijn voor een beter leven.

   

  hulp project maleisieSteun Menangkin met MaleisiëKids

  Wanneer de dorpsbewoners in Menangkin een eigen longhouse hebben, creëert dit een betere woonplek. Met een eigen longhouse blijven de dorpsbewoners op de plek van hun voorouders wonen en kunnen ze de tradities voortzetten van de Iban. Deze cultuur wordt steeds zeldzamer door ontbossing en modernisering. Ook worden de sociale banden binnen de dorpsgemeenschap versterkt door het wonen in een longhouse. Maar het belangrijkste is misschien wel dat de kinderen in Menangkin opgroeien in een veilige en schone omgeving met een degelijk dak boven het hoofd!

  Met MaleisiëKids hebben we (nog) geen reizen naar Borneo met kinderen, maar wil je tijdens je reis door Maleisië wel graag kennis maken met de bewoners van het land? Dan kan dat tijdens onze bouwsteen Thuis in de kampung, waarbij je in een traditioneel Maleisisch dorp, net iets buiten Kota Bharu, verblijft bij een Nederlands gastgezin.

  Jij kunt de mensen in Menangkin ook helpen door op je boekingsformulier aan te geven dat je graag 12 euro doneert. Dit geld gaat direct naar Borneo en je zorgt zo persoonlijk voor een bijdrage voor de bouw van een dak boven het hoofd van deze mensen.

   

  Klik hier voor een overzicht van onze MaleisiëKids rondreizen,
  of stel je eigen MaleisiëKids reis samen met onze bouwstenen.