• Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd
  nicht geseht

  maleisie kids tropische buiLekker weer?

  Klimaat Maleisië

  Bij het uitstippelen van je reis door Maleisië met kinderen is het verstandig om rekening te houden met de verschillende klimaatzones die het land rijk is. Je kunt Maleisië eigenlijk in tweeën delen: oost- en west. In het oosten liggen de tropische eilanden, waarvoor de beste reistijd tussen maart en half oktober is. Het westen kun je het hele jaar door bezoeken. Je hebt hier niet of nauwelijks last van het regenseizoen. De meeste buien vallen in december, januari en februari, maar laat je hierdoor niet afschrikken, een beetje verkoeling in de tropische warmte is soms bijzonder welkom. In het berggebied is het altijd een paar graden koeler. Een trui of windjack is geen overbodige luxe.

  Zoals de meeste Aziatische landen heeft Maleisië een tropisch klimaat. Dit betekent dat het er het hele jaar warm en vochtig is. De temperatuur schommelt overdag rond de 30 graden Celsius. Een lekkere temperatuur op een eilandje als er een verkoelende zeebries waait. In de grote stad, met name in Kuala Lumpur, kan het behoorlijk warm zijn. We raden je dan ook aan om te beginnen met de bouwsteen Melaka: fietsende start en/of East meets west in bruisend KL waarbij je op een rustige manier kunt wennen aan het tijd- en klimaatverschil. Kijk hier voor het actuele weer in Maleisië.

  maleisie cameron highlands

  In de Cameron Highlands is het altijd een paar graden koeler.

  Het Maleisië klimaat aan de west- en oostkust

  West-Maleisië kun je het hele jaar bezoeken. Een echte regentijd kent het westen eigenlijk niet. Dit komt door het gematigde klimaat aan de Andaman Zee en omdat het ook grotendeels door het Indonesische eiland Sumatra wordt beschermd. Over het hele jaar bekeken vallen de meeste buien in de maanden december, januari en februari. Vaak zijn dit korte tropische buien. Lichtere regenval is er in de maanden juni tot augustus, onze zomervakantie. Deze buien zijn echter lang niet zo heftig als in het oosten en dus kun je ook in deze periode reizen in West Maleisië. De Maleiers zeggen ook wel, dat er aan hun westkust geen regentijd is, omdat de regen aan de oostkust veel heftiger is. Dat klopt ook. Ook in de regentijd zie je elke dag wel de zon.

  Van maart t/m oktober is de beste tijd om Oost-Maleisië te bezoeken. Hier liggen de meeste tropische eilandjes. De overige maanden, onze wintermaanden (van half oktober tot en met februari) trekken de zware en heftige moesson regens- en onweersbuien langs de oostelijke kust en kan het er heftig aan toe gaan. Veel resorts op de eilandjes zijn gesloten en ook de meeste boten varen niet van en naar de eilanden vanwege de ruwe zee. Het kan er dagenlang achter elkaar regenen, wij raden je dan ook niet aan om in deze periode te reizen.

  maleisie meisjes lokaal Het weer in de schoolvakanties

  Mei- en zomervakantie (april/mei en juli/augustus)

  In deze periode is Maleisië echt een aanrader. Deze maanden vallen in de droge periode, dit betekent dat er zowel aan de oost- als de westkust een grote kans op mooi weer is. Aan de westkust kan er gedurende deze maanden wel wat regen vallen. Laat je hierdoor niet afschrikken. Het zijn vaak korte buien, meestal in de middag, waarna het snel weer opklaart en de zon tevoorschijn komt.

  Voorjaarsvakantie en herfstvakantie(februari /maart en half oktober)

  De westkust met eilandjes zoals Langkawi en Pulau Pangkor zijn erg goed om te bezoeken in deze periode. Houd er in deze maanden wel rekening dat de moesson over het Oosten kan trekken. De bouwstenen aan de oostkust raden we dan ook af in deze periode.

  Kerstvakantie (eind december/begin januari)

  Voor de oostkust geen goede reisperiode, vele resort zijn gesloten en boten varen niet. Je hebt kans dat het er dagenlang regent en het mooie van de bountyeilanden is ver te zoeken. Aan de westkust kan je goed toeven, de kans op een bui is aanwezig, maar het droge weer en de zon zal de overhand hebben.

  Neem een kijkje bij onze individuele gezinsrondreizen Maleisië,
  of
  ga naar het bouwstenen overzicht waar je zelf je ideale reis kunt samenstellen