• Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd
  nicht geseht

  Reizen naar Maleisië met kidsWeet je dat? Algemene info over Maleisië

  Reizen naar Maleisië met kids

  Tijdsverschil: in onze zomertijd is het 6 uur later in Maleisië. In de wintertijd 7 uur.
  Vakantieperiodes en weekenden: het kan druk zijn op bepaalde plaatsen zoals de tropische eilandjes. Wij hebben dit altijd als gezellig ervaren, maar het is goed om hier rekening mee te houden als je rust zoekt.
  Voltage: in Maleisië is 220 Volt. Je hebt dus een universele stekker nodig als je een apparaat wilt opladen zoals je telefoon of de accu van je camera. Deze stekkers kun je o.a. kopen bij reiswinkels, Beversport, Perry Sport en de ANWB.
  Bellen: je kunt het beste een zogenoemde ‘scratch’ kaart kopen. Deze kun je overal kopen in supermarkten en souvenirshops. Je moet een gedeelte wegkrassen waardoor er een cijfercode verschijnt. Je belt (gratis vanuit een telefooncel) het nummer van deze kaart en toetst vervolgens de code in en je kunt bellen. Indien je gebruik wilt maken van je mobiele telefoon, raadpleeg dan je eigen provider over de kosten en mogelijkheden. Voor ongeveer 5 euro kun je een lokale simkaart kopen van bijvoorbeeld Digi of Celcom, voor telefoontjes binnen Maleisië scheelt je dit een hoop geld.

   

  maleisie tempelTaal en cultuur

  In Maleisië spreken ze Bahasa Malayu. Dit is de officiële spreektaal van het land. Op de plekken waar veel toeristen komen spreken de meeste mensen ook Engels. In de meer afgelegen gebieden kom je ook meestal wel iemand tegen die een woordje Engels spreekt. Maleisië is echt een multiculturele samenleving van voornamelijk Maleisiërs, Chinezen en Indiërs. Deze mixcultuur zie je dan ook terug alles van muziek, het eten en drinken, tot de geluiden op straat en de architectuur. Het hoofdreligie is de Islam.

  Ramadan
  Vanuit het islamitisch geloof hebben de Maleiers één vastenmaand, de ramadan genoemd. Tijdens deze periode kan het gebeuren dat aan het einde van de dag de mensen in het hotel graag snel naar huis willen. Hun magen knorren en thuis is de maaltijd bijna klaar om gegeten te worden. Vaak is alcohol slechts beperkt verkrijgbaar. Tevens zijn de openingstijden van winkels en bezienswaardigheden soms aangepast. Vaak is er in de avonduren na zonsondergang juist veel meer te beleven en zie je overal eettentjes verschijnen. Houd een beetje rekening met de Ramadan door overdag niet op straat uitgebreid te eten. De ramadan is zeker geen belemmering voor je vakantie en door de sfeer in de avond misschien juist een extra ervaring.

   

  snorkelen kids maleisieVeiligheid

  Veiligheid
  Wij ervaren Maleisië als een veilig land om in rond te reizen. Hoewel diefstal zeker voor kan komen, zoals overal ter wereld. We raden aan om geld en waardevolle spullen uit het zicht te houden en niet in het donker alleen op pad te gaan in de steden. Maleisië is een Islamitisch land en daarin overwegend gematigd. Alleen in de noordoostelijke staten van West-Maleisië is de Islam wat strenger en merk je dat de godsdienst een grotere stempel op het dagelijks leven drukt. Hier is er bijvoorbeeld op veel plekken geen alcohol te krijgen.

  Zwemmen
  Maleisië heeft prachtige stranden op tropische eilandjes. Het azuurblauwe water is erg aantrekkelijk om in te zwemmen, snorkelen en te duiken. Houd er wel rekening mee dat er kwallen kunnen voorkomen. Met name tijdens het regenseizoen van half oktober t/m februari komen veel kwallen door de stroming richting de kust. De meeste kwallen, doorzichtig met korte tentakels, zijn ongevaarlijk. Echter aan de Noordwest kust, op de eilanden Penang en Langkawi, is de ‘box jellyfish’ voorgekomen. Aanraking met deze soort kan erg gevaarlijk zijn. Vraag voor dat je de zee ingaat altijd even aan de lokale bevolking of het hotel personeel of het veilig is. Let ook zelf goed op voordat je het water ingaat.

   

  maleisie malakka stadthuys

  ‘Stadthuys’ in Melakka, een leuke dagtrip vanuit Kuala Lumpur

  Geschiedenis in een notendop

  Als je door Maleisië reist met je kinderen, dan kom je ongetwijfeld historische gebouwen tegen. Wij vonden het interessant om wat meer over deze historie te weten. Zo’n 10.000 jaar geleden trokken de Orang Asli (vergelijkbaar met Maleise Aboriginals) vanuit zuidwest China naar het schiereiland dat we nu West-Maleisie noemen. Vanaf 1405 groeide de Chinese invloed in dit gebied en in deze periode deed ook de Islam haar intrede. In een korte tijd bekeerden vele mensen zich tot deze geloofsovertuiging. Vanaf 1500 nam de handel enorm toe in Zuidoost-Azië. De toenmalige Europese grootmachten kregen interesse in de lokale rijkdommen, het tijdperk van de handel over zee was aangebroken. In 1957 werd Maleisië onafhankelijk na ruim vier eeuwen koloniale overheersing door Portugal, Nederland en Engeland. Vooral de Engelse periode vanaf 1824 heeft zijn sporen achtergelaten. Je ziet dit terug in bijvoorbeeld het rechtsysteem, Engels als tweede taal en koloniale huizen in de Cameron Highlands. Vanuit het eiland Penang breidden zij geleidelijk hun invloed uit over praktisch het hele schiereiland.

  Portugal en Nederland hadden vooral interesse in het belangrijke handelsknooppunt Melakka. Daar heb je nog bijvoorbeeld het ‘Stadthuys’ in Nederlandse bouwstijl. Na de Japanse bezetting tijdens Wereldoorlog II groeide het streven naar onafhankelijkheid onder het volk, tezamen met een communistische opstand. In 1957 gaven de Engelsen, Maleisië op en het schiereiland werd in dat jaar onafhankelijk onder de naam ‘Federatie van Maleisië’. Een paar jaar erna zijn Singapore, Sabah en Sarawak (Borneo) samen gegaan. In 1965 werd Singapore een eigen staat. Maleisië schiet na de onafhankelijkheid naar voren als een goed ontwikkeld en economisch vooruitstrevend land.

   

  Handige links

  Klik hier om je eigen MaleisiëKids reis samen te stellen