• Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd
  nicht geseht

  paspoort maleisie reisInformatie voor je Maleisië vakantie

  Reisdocumenten Maleisië

  Paspoort en visum

  Bij vertrek uit Maleisië moet je paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn. Let hier dus goed op voor je vertrekt. Let op: vanaf 26 juni 2012 is het niet meer mogelijk kinderen bij te schrijven in het paspoort. Iedereen, ook kinderen, dienen vanaf die datum over een eigen reisdocument te beschikken.

  Indien je een Nederlands paspoort hebt en niet langer dan 3 maanden in Maleisië blijft, dan heb je geen visum nodig. Heb je aan andere nationaliteit dan de Nederlandse, dan kan het zo zijn dat je een visum moet aanvragen. Kijk voor actuele informatie hierover op de website van het visumburo. Maak voor je vertrek ook een aantal kopieën van je paspoort en laat deze achter bij familie of vrienden in Nederland. Stop ook een of meerder kopieën op verschillende plekken in je bagage of maak een scan van je paspoort en mail deze naar jezelf. Dat vergemakkelijkt het papierwerk bij eventueel verlies.

   

  daan in chinatown maleisieMaleisie vakantie: geldzaken

  De munteenheid van Maleisië is de Ringgit (RM). Deze munteenheid wordt in de volksmond ook wel de Malaysian Dollar genoemd. 100 Ringgit is ongeveer vijfentwintig euro. Delen door vier dus. Zorg dat je altijd voldoende geld op zak hebt. Het kan altijd gebeuren dat een pinautomaat stuk is op een moment dat je het juist nodig hebt. Wacht dus niet tot je portemonnee leeg is, maar zorg ervoor dat je altijd wat briefgeld (euro’s of dollars) hebt zodat je een paar dagen vooruit kunt. Mocht je tijdens je Maleisië vakantie in nood komen, dan komt dit ook zeker van pas. Je kunt bij alle hotels en banken euro’s en US dollars wisselen. De koers is het meest gunstig bij de kleinere wisselkantoren in winkelcentra. Ze zien er misschien minder betrouwbaar uit, maar het is in Maleisië gebruikelijk om bij deze kantoortjes geld te wisselen. Het scheelt je een hoop onnodige kosten.

   

  munteenheid maleisie

  De munteenheid van Maleisië is de Ringgit

  Pinnen: Je kunt in Maleisië bij aankomst op de luchthaven direct gebruik maken van je pinpas bij een geldautomaat. Pinautomaten kom je tegen op bijna alle plaatsen in Maleisië, behalve in Taman Negara en op enkele kleine eilandjes aan de oostkust. Je kunt 7 dagen in de week, 24 uur per dag pinnen als er een Cirrus logo op de automaat staat. Bekende banken waar je met je Nederlandse pas terecht kan, zijn Maybank en HSBC.

  Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen. Voor meer informatie kun je contact met je bank opnemen.

  Credit Card: Een credit card kun je veilig gebruiken in de grotere hotels en bij bijvoorbeeld duikscholen op de kleine eilandjes. We raden je wel aan om op te passen bij het gebruik van je credit card. We horen nog wel eens verhalen dat er wordt gefraudeerd. Een credit card is noodzakelijk voor het huren van een auto.

  Traveller Cheques: Je kunt zowel American- als European Traveller Cheques inwisselen bij de meeste banken en bij moneychangers in kleinere plaatsen. Het voordeel is dat Traveller Cheques verzekerd zijn en je binnen 24 uur in het bezit bent van nieuwe.

   

  maleisie kids marktFooi: Het is niet gebruikelijk in Maleisië om fooi te geven. In restaurants is een zogenoemde servicecharge reeds opgenomen op de rekening. In de meer toeristische plekken is men wat meer gewend aan het krijgen van fooi.
  Afdingen: Zoals in de meeste landen buiten Europa is het normaal om te onderhandelen over de prijs van producten en diensten die je wilt aanschaffen of waar je gebruik van wilt maken. Doe dit echter altijd respectvol. Je stem verheffen of boos weglopen wordt ervaren als gezichtsverlies voor degene tegen wie het gericht is. Probeer dit dan ook ten alle tijde te voorkomen. Een richtlijn voor afdingen bestaat eigenlijk niet. Wij zeggen altijd, kijk wat je zelf voor kwijt wilt en probeer daar het dichts bij in de buurt te komen zodat beide partijen tevreden zijn.

   

  kids in rivier maleisieGezond op vakantie naar Maleisië

  Wanneer je met (kleine) kinderen op reis gaat naar een verre bestemming, dan is het belangrijk om je als ouder goed te laten voorlichten over de gezondheidsaspecten. Denk bijvoorbeeld aan vaccinaties. Welke zijn er nodig en op welke leeftijd mag een kind waarvoor worden gevaccineerd? Wat moet ik doen bij diarree en welke medicijnen neem ik mee. Kortom, je gaat prettiger op reis als je van te voren goed ingelicht en voorbereid bent. Kijk hier voor meer informatie over gezond op reis met kinderen in Maleisië.

  Als reisorganisatie adviseren we je om tijdig, voorafgaand aan je vertrek, contact op te nemen met een medische instantie met verstand van tropenzaken om de laatste stand van zaken te vernemen.

   

  happy familie maleisie reisEr zijn een aantal infectieziekten waar je rekening mee moet houden, onderstaande informatie is afkomstig van gezondopreis.nl:

  Ziekte

  Difterie Tetanus Polio: Vaccinatie is aanbevolen
  Hepatitis A: Vaccinatie is aanbevolen
  Buiktyfus: Vaccinatie is aanbevolen bij een verblijfsperiode langer dan 3 maanden
  Gele Koorts: Indien je uit een endemisch gele koorts gebied komt, is vaccinatie tegen gele koorts verplicht voor Maleisië
  Hepatitis B: Vaccinatie is aanbevolen bij een verblijfsperiode langer dan 3 maanden of bij risico door beroep of gedrag
  Bilharzia: Voorzorgsmaatregelen aanbevolen

  Voor voorlichting, preventie en vaccinatie op maat, kun je het beste contact opnemen met de dichtstbijzijnde GGD, Travel Clinic, Tropencentrum, polikliniek voor infectieziekten of Tropische geneeskunde of een in reizigersadvisering gespecialiseerde huisarts. Omdat de hier genoemde adviezen regelmatig aan wijzigingen onderhevig zijn, kan hieraan geen aansprakelijkheid worden verbonden.

  Wil je weten welke GGD, Travel Clinic of Tropencentrum het dichtste in de buurt zit, selecteer dan jouw woonplaats of de plaats die het dichtst bij jou in de buurt ligt uit de lijst van steden op http://www.gezondopreis.nl/gezondheidsrisicos.aspx?land=Maleisie

   

  Neem een kijkje bij onze individuele gezinsrondreizen Maleisië,
  of ga naar het bouwstenen overzicht waar je zelf je ideale reis kunt samenstellen